Kapuera, časovi u duhu Brazila!

Kapuera je brazilski kulturološki fenomen, koji je u osnovi borilačka veština protkana akrobatikom, plesom, muzikom, pesmama, istorijom. Opasne borbene tehnike su sakrivene u lep i atraktivan akrobatski ples, praćen kapuera muzikom i pesmama na portugalskom jeziku koje govore o istoriji kapuere i Brazila uopšte. Kapuera se prvobitno praktikovala u svrhe samoodbrane, da bi kasnije evoluirala i u igru i ples, ali se i danas i te kako koristi i za samoodbranu.

kapuera plakat

 

„upis se odvija na početku svakog časa“

 

Zašto je kapuera dobra za decu?

Kroz trening se aktivira celo telo i samim tim se razvija koordinacija, motorika i stiče se kondicija i elastičnost.

Lepota kapuere je u tome što se ništa ne radi šablonski već je zastupljena potpuna improvizacija, što kod dece razvija maštu, kreativnost i slobodu pokreta.

Bitan element kapuere je i muzika, sviranje zanimljivih brazilskih instrumenata i pevanje na portugalskom jeziku čime deca postaju muzikalna, stiču osećaj za ritam i uče osnove portugalskog jezika.

Zbog rada u kolektivu deca razvijaju sportski duh, a samim tim stiču i samopouzdanje i razvijaju toleranciju, što je iz našeg dosadašnjeg i dugogodišnjeg iskustva rada sa decom pokazalo da to ima uticaja i na koncentraciju, učenje i sveukupno ponašanje u školi, na časovima i izvan njih.

 

 

 „kontaktirajte instruktora na 066 11 14 83“

 

O treningu:

Trening kapuere je mesto na kome deca i odrasli imaju priliku da upoznaju drugačiju kulturu, počnu da pozitivno posmatraju svet oko njih, lako prevaziđu slabosti i da kroz život koračaju ponosni i zdravi.
CBK je počeo sa radom u Srbiji 2007. godine, u Makedoniji 2009., u Crnoj Gori 2013. i u Madjarskoj 2015.godine.  Danas CBK broji članove i u Argentini i Kini.

 

O treneru:

Alex Calixto Arruda, rođen u Riu de Žaneiru, u kapuera svetu poznat kao Lobisomem. Već više od 18 godina podučava kapueru, i uspešno drži treninge kako za decu, tako i za odrasle.
Trener je, pevač i perkusionista, a kapuerom se bavi od svoje 10 godine. Živi i radi u Beogradu, u Associação Barra Pulmão – Mestre Pulmao.